Informális piacok a mai Magyarországon  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37247
típus K
Vezető kutató Sik Endre
magyar cím Informális piacok a mai Magyarországon
Angol cím Informal marketplaces in contemporary Hungary
zsűri Társadalom
Kutatóhely Életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai Fôosztály (Központi Statisztikai Hivatal)
résztvevők Czakó Ágnes
Michalkó Gábor
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 12.876
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt

 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Kutatásunkban három kgst piacot és a Moszkva téri emberpiacot tanulmányoztuk. Az emberpiacról megállapítottuk, hogy az informális gazdaság munkaerő-piacának szűkülő ám szerves eleme. A piac szociológiai alapjellemzői egyáltalán nem változtak meg az elmúlt tíz év alatt. A piac szűkülése érvényes a keresletre (kevesebb az ajánlatok száma), a kínálatra (kevesebb a munkavállalók száma), illetve a tranzakciók gyakoriságára egyaránt, aminek eredményeképpen romlik a munkához jutás esélye és csökken a bér. A korábban megfogalmazott feltételezéseink alapján igazolódott, hogy a Moszkva téri emberpiac elsősorban a budapesti régió olcsó férfi-munkaerejének gyűjtőhelye. Az emberpiac etnikai összetételére jellemző, hogy a munkavállalók között sok a külföldi állampolgárságú, mégis a magyar etnikumú munkaerő dominál. A Moszkva téren elérhető munkabér alacsonynak és stagnálónak tűnik. Az elmúlt tíz évben a kgst piacok képe rendezettebbé vált, az árusítás körülményei javultak. A kereskedők Pécsett és Budapesten jellemzően többféle terméket árusítanak egy-egy standon, de Szegeden is csökkent az egyfélét árusítók aránya. Az ázsiai kereskedők száma emelkedett. Míg 1995-ben az eladók fele, napjainkban már az eladók 80 százaléka ázsiai származású volt a Józsefvárosi piacon. A vásárlások fele a kora reggeli órákban történik. Minden második tranzakció ruhaféle megvásárlásával ér véget. A vásárlók az ügyletek közel egyharmadában alkuval igyekeznek alacsonyabb árat elérni.
kutatási eredmények (angolul)
In our research we have investigated the „Human Market” of Moszkva tér and three Comecon markets. We have found that the Human Market is a shrinking but organic part of the labour market of informal marketplaces. The shrinking of the market is manifested in diminishing supply and demand (both the number of offers and of employment seekers have gone down), and in a plummeting frequency of sales transactions. As a result, it has become more difficult to attain a job and wages fell. It became clear that the Moszkva tér market has a regional concentration of cheap male labour for Budapest. There are many foreign nationals in the workforce; the majority, however, is Hungarian. The negotiable wages on the Moszkva tér market seem to be low and stagnant. During the last ten years the general look of Comecon markets have become more regular, and conditions of sale have grown better. Salesmen of the cities Budapest and Pécs invariably offer more than one sort of goods on a single stand, and the number of those selling a single produce has been decreasing in the city Szeged as well. The numbers of Oriental salesmen is on the increase: a good example is the Józsefváros market, where in 1995 Orientals were representing half of a sample of salespersons - which ratio is 80% today. Half of the daily sellings take place in the early morning hours. Every second transaction involves clothing material. To achieve a better price every third customer engages in haggling.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/129/
döntés eredménye
igen

 

Közleményjegyzék

 
Michalkó Gábor és Hegedűs Sára: A kiskereskedelmi szféra egyes kínálati elemeinek területi különbségei Magyarországon, Földrajzi Értesítő, 2005
Michalkó Gábor és Hegedűs Sára: A változó arcú kiskereskedelem Magyarországon, Területi Statisztika, 2005
SikEndre: Emberpiac a Moszkva-téren 1995-2004-szűkülő változatlanság, Közgazdasági Sz. (megjelenés alatt), 2006
vissza »