A dopamin és a szerotonin lehetséges szabályozó szerepe a csigák táplálkozásában  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37389
típus K
Vezető kutató Hernádi László
magyar cím A dopamin és a szerotonin lehetséges szabályozó szerepe a csigák táplálkozásában
Angol cím The possible role of dopamine and serotonin in the regulation of feeding behavior in gastropods
zsűri Idegtudomány
Kutatóhely Balatoni Limnológiai Intézet (MTA Ökológiai Kutatóközpont)
résztvevők Győri János
Vehovszky Ágnes
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 4.700
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Összefoglalás: A dopamin (DA) és a szerotonin (5HT) lehetséges szabályozó szerepét vizsgáltuk a csigák táplálkozásában HPLC méréseket, intracelluláris elvezetést és komplex neuroanatómiai módszereket alkalmazva. A HPLC mérések azt mutatják, hogy külső kulcs-ingerek, amik képesek megemelni az inaktív éheztetett állat központi arousalját és beindítani de nem fenntartani a ciklikus táplálkozási mozgásokat, csökkentik a CNS DA és 5HT szintjeit. Ezzel szemben a külső és belső táplálékingerek képesek fenntartani a táplálkozási mozgások generálását és ezzel párhuzamosan növelik a CNS DA és 5HT szintjét. Helix táplálkozási 5HTerg modulátor neuronjának (MGC) valamint a szívserkentő 5HTerg neuronjainak (RPaS) aktivitása megemelkedett mind külső mind belső táplálék ingerekre annak ellenére, hogy a CNS monoamin szintje csak belső táplálékingerre emelkedett. Míg a jóllakottság elérésekor az MGC aktivitása lecsökken addig az RPAS neuronoké fennmarad. Míg az MGC glukóz hatására csökkentette az aktivitását addig az RPAS neuronok nem, jelezve, hogy a táplálékból felszabaduló glukóz hozzájárulhat a táplálkozási arousal kialakulásához és fenntartásához. A neuroanatómiai vizsgálataink szerint a tápcsatorna különböző szakaszaiból érkező érző bemenetek a CNS különböző területein végződnek, ami azt felételezi, hogy a CNS DA és 5HT szintjei valamint az 5HTerg rendszer aktivitása az éppen aktuális bemenetektől függ.
kutatási eredmények (angolul)
Summary: Applying HPLC assay, intracellular recording and combined neuroanatomical methods, we studied the response of the DAergic and 5HTergic systems to food ingestion in the snail Helix pomatia and Lymnaea stagnalis. The HPLC assay of DA and 5HT shows that external key stimuli, as the humidity and food stimuli, which are able to increase the central arousal and to elicit feeding arousal in starved inactive animals, decreases the central DA and 5HT levels. The external and internal food stimuli together are able to maintain the feeding arousal and to increase the central DA and 5HT content. At satiation a new internal stimulus appears which stops food intake and decreases the central DA and 5HT content. Intracellular recordings from the 5HTergic feeding modulator neurons (MGC) and the heart exciter 5HTergic neurons (RPAS) show that they increase their firing frequency not only to internal but external key stimuli when the central monoamine levels decreased. Glucose inhibited the firing frequency of the feeding modulator MGC but not of RPAS neurons indicating that the circulating glucose can regulate the maintenance of feeding arousal. The neuroanatomical studies show that sensory inputs from the different segments of the alimentary canal terminate in the different areas of the CNS, therefore we suggest that the central monoamine levels and the activity of 5HTergic system is regulated by the actual sensory inputs from the different segments of the alimentary canal.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/189/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Hernádi L; Hiripi L; Dyakonova D; Győri J; Vehovszky Á: The effect of food intake on the central monoaminergic system in the snail, Lymnaea stagnalis, Acta Biologica Hungarica 55 (1-4):185-194, 2004
Hernádi L; Hiripi L: The possible role of monoamines in the regulation of cyclic feeding movements during food ingestion in the snail, Helix pomatia, Clinical Neuroscience 56 (2):p35, 2003
Hiripi L; Hernádi L; Filla A; Elekes K: Aminerg modulation of the activity of the snail, Helix pomatia, Clinical Neuroscience 56 (2): p35-36, 2003
Hernádi L; Hiripi L; Győri J; VehovszkyÁ; Dyakonova V; Elliott CJH;: Monoaminergic modulation of a serotonergic modulatory interneuron (CGC) during feeding in the snail, Lymnaea stagnalis, Clinical Neuroscience 57S1:p24, 2004
Hernádi L; Vehovszky Á; Hiripi L; Győri J; Walker RJ; Elekes K: Neuroanatomical, immunocytochemical and physiological studies on the pharyngeal retractor muscle and its putative regulatory neurons playing a role in both withdrawal and feeding in the snail, Helix pomatia, Cell and Tissue Research 321:257-271, 2005
Vehovszky Á; Agricola H-J; Elliott CJH; Ohtani M; Kárpáti L; Hernádi L: Crustacean cardioactive peptide (CCAP)-like molluscan peptides (M-CCAPs) are extrinsic modulators of the buccal feeding network in the pond snail Lymnaea stagnalis, Neuroscince Letters 373:200-205, 2005
Vehovszky Á; Hiripi L; Szabó H; Hernádi L; Elliott CJH: Heterogenous population of octopamine receptors for feeding modulation in the buccal network of the pond snail Lymnaea stagnalis, Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neurosci,58(1) p.81, 2005
Hernádi L; Hiripi L; Győri J; Vehovszky Á.: Seasonal dependent changes of monoamine levels during food ingestion in the snail, Helix pomatia, Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neurosci,58(1) pp.40-41, 2005




vissza »