Az Agrobacterium vitis agrocin termelését kódoló DNS szakasz izolálása, jellemzése és a termelt agrocin növénykórtani értékelése  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
42465
típus K
Vezető kutató Süle Sándor
magyar cím Az Agrobacterium vitis agrocin termelését kódoló DNS szakasz izolálása, jellemzése és a termelt agrocin növénykórtani értékelése
Angol cím Isolation and characterization of the DNA region of Agrobacterium vitis required for agrocin production and its plant pathological evaluation
zsűri Agrártudomány 3
Kutatóhely MTA Növényvédelmi Kutatóintézet
résztvevők Nagy Judit
projekt kezdete 2003-01-01
projekt vége 2006-12-31
aktuális összeg (MFt) 5.640
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az Agrobacterium vitis agrocin termelését kódoló DNS szakasz izolálása, jellemzése és a termelt agrocin növénykórtani értékelése A jelen pályázatban az Agrobacterium vitis által előidézett szőlő-golyvásodás ellen használt biológiai védekezésre alkalmas F2/5-ös törzs agrocin termelésért felelős DNS szakaszát (38 kb) izoláltuk és értékeltük a termelt agrocin növénykórtani vonatkozásait. Transzpozon mutánsokat állítottunk elő és szekvenáltuk a transzpozon beépülési helye körüli DNS szakaszokat. A DNS szekvenciákból próbákat készítettünk és a baktérium génkönyvtárában génkönyvtárban megtaláltuk azt a génszakaszt amely kódolja az agrocin termelését. Az izolált klónok közül az egyik amely egy 38 kb inszertet tartalmaz képes volt a mutánsok eredeti agrocintermelését helyreállítani, igazolva, hogy a keresett gének ezen a szakaszon találhatók. Izoláltuk a termelt agrocint és meghatároztuk molekulasúlyát (>1000 kDa). Megállapítottuk, hogy a részlegesen tiszta agrocinnal szemben a növénykórokozó baktériumok közül csak az Agrobacterium vitis törzsek érzékenyek. A szőlőn a részlegesen tisztított agrocinnal megakadályozható a tumorképzés.
kutatási eredmények (angolul)
Isolation, characterization and plant pathological evaluation of the agrocin production of Agrobacterium vitis In this project, we investigated a non-pathogenic Agrobacterium vitis strain F2/5 used again the pathogenic strains of Agrobacterium vitis causing tumors on grapevine. We isolated and cloned a piece of DNA (38 kb) coding genes responsible for agrocin production of Agrobacterium vitis strain F2/5. The produced agrocin was characterized and evaluated from plant pathological aspects. Agrocin-minus mutants were made from the nontumorigenic strain F2/5 and sequenced the EcoRI fragment at the transposon insertion sites. On the bases of these sequences probes were constructed and used for the screening of a genomic library of F2/5. One clone from the library was able to restore the agrocin production in agrocin-minus mutants indicating that the insert in this clone contained the DNA piece responsible for the agrocin production. Biochemical isolation and purification of the agrocin revealed that the agrocin is a large protein molecule (M.W. >1000 kDa). It is heat and proteolitic enzymes sensitive. The partially purified agrocin was able to inhibit the tumor formation on grapevine.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/611/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Li,Y.,Gronquist,M.R.,Hao,G.,Holden,M.R.,Eberhard,A.,Scott,R.A.,Savka,M.A.,Szegedi,E.,Sule,S.,Burr,T.J.: Chromosome and plasmid encoded N-acyl homoserine lactones produced by Agrobacterium vitis wildtype and mutants that differ in their interactions with grape and tobacco, Physiological and Molecular Plant Pathology 67,284-290, 2005
Viczian,O., Mergenthaler,E.,Sule,S.:: Expression of the tuf gene of Candidatus phytoplasma mali in Escherichia coli, Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 2005
Szegedi,E., Süle,S.: Agrobaktériumos fertőzéstől mentes szőlő-szaporítóanyag előállítása, Növényvédelem 41, 467-476., 2005
Kolozsvári Nagy,J., Süle,S., Sampaio,J.P.: Apple tissue culture contamination by Rhodotorula spp.: Identification and prevention, In Vitro Cell.Dev.Biol.-Plant 41:520-524., 2005
Szegedi,E., Bottka,S., Mikulas,J., Otten,L., Sule,S.: Characterization of Agrobacterium tumefaciens strains isolated from grapevine, Vitis, 2005




vissza »