A populációdinamika és a kémiai kinetika nemlineáris modelljei  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
42577
típus K
Vezető kutató Kersner Róbert
magyar cím A populációdinamika és a kémiai kinetika nemlineáris modelljei
Angol cím Nonlinear models of population dynamics and chemical kinetics
zsűri Matematika–Számítástudomány
Kutatóhely Műszaki Informatika és Villamos Intézet (Pécsi Tudományegyetem)
projekt kezdete 2003-01-01
projekt vége 2007-12-31
aktuális összeg (MFt) 2.015
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt

 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Sok biológiai, kémiai és fizikai jelenség közös jellemzője , hogy az idő múlásával egy idő-térbeli alakzat (pattern) alakul ki egy olyan állapotból, melynek eredetileg semmilyen struktúrája nem volt. Több esetben pl. a populációsűrűség vagy koncentráció egy olyan alakot vesz fel mely alig változik időben és egy jól meghatározott sebességgel halad. Az ehhez hasonló jelenségek világosan mutatják az un. haladó hullámok jelenlétét. A matematikai modellezés után az első kérdés az. hogy a modell szimulálja-e a haladó hullámokat. Ha igen, a következö kérdés az, hogy hogyan néz ki a hullám és mekkora a sebessége. Gyakori, hogy a modell egy nemlineáris parciális differenciálegyenlet. Általában végtelen sok hullám létezik és nem könnyű kiválasztani közülük az igazi megfigyelt hullámot. Az elmúlt négy év kutatásai főként (de nem kizárólag) ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak és a korábbi évek kutatásainak szerves folytatását képezik.
kutatási eredmények (angolul)
A characteristic of a huge number of biological, chemical and physical phenomena is that in the course of time a spatio-temporal pattern develops from a state that does not initially exhibit any structure. In many instances, the population density or concentration will evolve into a spatial profile which does not appear to change shape with time, yet moves with a well-defined velocity. By its very nature, such a phenomenon indicates the formation of a traveling wave. One of the many challenges involved in mathematically modeling such processes is identifying whether or not the model can simulate the occurrence of such a wave. Next challenge is predicting the shape and velocity of the traveling wave. Many models in the form of nonlinear partial differential equations admit TW solutions with a continuous spectrum of speeds. The task of identifying the TW being observed is far from simple. In the last four years we dealt (mostly but not only) with this kind of questions.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/681/
döntés eredménye
igen

 

Közleményjegyzék

 
Brian H. Gilding, Robert Kersner: A Fisher/KPP-type equation with density-dependent diffusion and convection: travelling wave solutions, Journal of Physics A, 38(2005) 3367-3379, 2005
vissza »