Turbulens áramlások kísérleti vizsgálata  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
43122
típus K
Vezető kutató Horváth Viktor
magyar cím Turbulens áramlások kísérleti vizsgálata
Angol cím Experimental investigation of turbulent flows
zsűri Fizika
Kutatóhely Biológiai Fizika Tanszék (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
projekt kezdete 2003-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 1.860
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt

 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Megvizsgáltuk kétdimenziós nedvesítési és lassú égési frontok viselkedését a terjedési sebesség gyorsabb és lassabb növekedést okozó perturbációi mellett. A perturbáció térben egy oszlop mentén volt lokalizálva. A kísérleti eredményeket összehasonlítottuk mind számítógépes szimulációk, mind átlagtér elméletek eredményeivel. Kiátlagolásával szétválasztottuk a véletlenszerű és átlagos jellemzőit a felületeknek és az utóbbiak segítségével tisztán kimutattuk, hogy a növekedést leíró hatásos Kardar-Parisi-Zhang típusú egyenletben nem-lineáris tagot is figyelembe kell venni, melynek meghatározását megadtuk. Numerikus eljárásokat gyakran alkalmaznak kísérletekből származó digitális képeken. Ezekben az esetekben sűrűn értékelnek ki valamilyen matematikai függvényt egy adott útvonal mentén, pl. vonalintegrál. Ha a függvény egy 1 értékű konstans, akkor a vonalintegrál az útvonal hosszát méri. Sokszor előforduló téveszme, hogy elég finom felbontás esetén az útvonalat alkotó legközelebbi és második legközelebbi képpontok távolságának mérése megfelelő eredményt ad. Megmutattuk, hogy ez nincs így és hogy például egy kör esetén a sugár bizonyos mágikus értékei esetén a hiba minimális lehet. Kidolgoztunk egy eljárást, amely képes a útvonal előzetes ismerete nélkül meghatározni, hogy van-e optimális mérési eljárás, és ha van, akkor milyen mérési paraméterekkel lehet azt megvalósítani. Elkezdtünk egy vizsgálatot az állatok ultrahangos tájékozódásának felbontásának vizsgálatára. Ez az együttműködésben végzett munka jelenleg is folyik.
kutatási eredmények (angolul)
We have investigated the behavior of slow-combustion and wetting fronts in the presence of a columnar defect with enhanced or reduced driving, and compare them with those of mean-field theory and with computer simulation results. The study of the averaged surface profile clearly demonstrates the existence of a Kardar-Parisi-Zhang-type nonlinear term in the effective evolution equation. Computer simulations, numerical methods frequently deal with analising digital images of experimental data. In such cases measuring some function (i.e. path integral, etc) along a path is a common practice. In the simplest case the measured function is identical to unity and the result is the length of the path. A common misconception is that simply measuring the distance between the nearest or second nearest neighbor pixels of the path provides acceptable result if the resolution is high enough. We demonstrated that this is not the case and for a circle we show that there are some magic radius where the numerical error is minimal. We also provide a novel numerical method to measure the length of a path. This method helps to decide if optimal method exists and to chose the optimal measurement parameters. A study concerning the resolution of the echolocalisation of animals is initiated. This on-going project is not closed yet.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/936/
döntés eredménye
igen

 

Közleményjegyzék

 
M. Myllys, J. Maunuksela, J. Merikoski, J. Timonen, V.K. Horváth, M. Ha, M. den Nijs: Effect of a columnar defect on the sahpe of slow-combustion fronts, Physical Review E 68, 051103, 2003
Viktor Horváth: Circling the Square, preprint, 2007
vissza »