Complex water-treatment with natural materials  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
43233
Type K
Principal investigator Földiné dr. Polyák, Klára
Title in Hungarian Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal
Title in English Complex water-treatment with natural materials
Panel Engineering, Metallurgy, Architecture and Transport Sciences
Department or equivalent MTA-PE Air Chemistry Research Group (University of Pannonia)
Participants Hlavay, József
Szilvási, Mónika Lili
Starting date 2003-01-01
Closing date 2007-12-31
Funding (in million HUF) 13.809
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project

 

Final report

 
Results in Hungarian
Kutatási munkánk célja természetes alapú adszorbensek és ioncserélők alkalmazi lehetőségeinek tanulmányozása az ivóvízben határérték feletti koncentrációban jelenlévő ammónium-, vas-, mangán- és arzénion, továbbá szervesanyag és bór eltávolítására. A kezdeti szakaszban az általunk kidolgozott eljárást terepi körülmények között vizsgáltuk, a laboratóriumi eredményekből kiindulva terveztünk egyre nagyobb és nagyobb berendezéseket. Az eredményeink alapján megaállapíthattuk, során azt tapasztaltuk, hogy a mintegy 350 m mélyről feljövő víz határértékéken felüli bórt és nátriumionokat is tartalmaz. A továbbiakban a bór eltávolítása szolgáló anyagot kerestünk. A bórszelektív ioncserélő vizsgálata soráv megállapítottuk, hogy a gyanta kapactása természetes ivóvízmátrixban 1,6-1,9 mg B/mL gyanta. A kezelt víz mennyisége 420 ágytárfogat. A vízben lévő alkotók közül az arzénionok és szerves anyagok csökkentik a kezelt víz térfogatát, tehát gátolják az ioncserélőanyg működését, az ammóniumion jelenlétében 1-2 pH egységet csökken a víz pH-ja, a kalcium- és nátriumionok viszont növelik a gyanta kapacitását. Ez utóbbi kompenzálja a pH kedvezőtlen alakulását is. Ezek alapján a vízben lévő komponensek eltávolítására a következő sorrendben kerülhet sor: kaviscágy a lebegőanyagra, aktívszén a a szerves anygra, kémiailag kezelt zeolit a vas- és mangán eltávolítására, Fe(OH)3/Al2O3 az arzénionokra, és az Amberlite 743 IRA iongyerélő gyanta a bórra.
Results in English
Aim of study was to investigeta natural adsorbents and ion exchanger and to remove the ammonium ions, organic matter, iron, manganese, arsenic ions, boron, and sodium ions from drinkig water. From results in the laboratoire plane the pilot experiments in the fields. In the deep water was the concentration of boron up the limit (>1 mg B/L), and with the boron selective ion exchanger we can remove from water. The sequence of the adsorbents and ion exhanger in pilot experiments is the following: gravel for mechanical pollutants, activated carbon for organic matter; chemical treatment zeolite for iron an manganese; Fe(OH)3/Al2O3 for arsenic ions; Amberlite 743 IRA for boron.
Full text http://real.mtak.hu/984/
Decision
Yes

 

List of publications

 
József Hlavay, Klára Polyák: Determination of surface properties of iron hydroxide-coated alumina adsorbent prpared for removal of arsenic from drinking water, Journal of Colloid and Interface Science,, 2004
Klára Polyák, József Hlavay: Development of a monitoring network on the Lake Balaton, Microchemical Journal, 2004
Back »