Food, economy, daily life  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
45928
Type PD
Principal investigator Kuti, Klára
Title in Hungarian Táplálkozás, gazdálkodás, életmód
Title in English Food, economy, daily life
Panel Culture
Department or equivalent Department of Ethnography and Cultural Anthropology (University of Pécs)
Starting date 2003-01-01
Closing date 2006-11-01
Funding (in million HUF) 19.639
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Táplálkozás, gazdálkodás, életmód: a táplálkozáskultúra jelenségeinek iparosodás előtti és jelenkori vizsgálata. Táplálkozási szokások és szimbólumok kialakulása, a táplálkozási szokások változása a fogyasztói társadalomban, élelmiszermarketing-stratégiák kultúratudományi recepciója. A néprajztudomány története, a népi kultúra és nemzeti kultúra kialakulásának történeti-társadalmi háttere, a néprajztudomány szerepe a nacionalizmus különböző megjelenési formáiban és azok magyarázatában, a diszciplína alapfogalmainak történeti-társadalmi jelentésváltozása, a parasztság fogalmának változása a szocialista és posztszocialista korszakban.
Results in English
Nutrition, economy, lifestyle, examination of the phenomena of nutrition studies of the period before industrialization as well as of our times. Forming of symbols and habits in connection with nutrition, changing of nutrition habits in the consumer society, reception of food-marketing strategies in culture-science. History of ethnology, historical-social background of the development of folk-culture and national culture, the role of ethnology in different forms and explanations of nationalism, historical and social changes of meanings of the basic concepts of this discipline, the change of the concepts ’peasantry’ in the period of socialism and post-socialism.
Full text http://real.mtak.hu/1260/
Decision
Yes





 

List of publications

 
Kuti Klára: Die Tomate, ein später Neuling in der ungarischen Nahrungskultur., In Lysaght, Patricia – Burckhardt-Seebass, Christine (eds.) Changing Tastes. Food culture and the processes of industrialization. Basel, 49-59p., 2004
Kuti Klára: Historicity in Hungarian Anthropology., In Hann, Chris – Sárkány, Mihály – Skalník, Peter (eds.) Studying Peoples in the People’s Democracies. Münster, 273-285, 2005
Kuti Klára: What did Spice Merchants Bring to Hungary?, In Patricia Lysaght – Nives Rittig-Beljak (eds.) Mediterranean Food. Concepts and Trends. Zagreb, 311-319p., 2006
Kuti Klára: Párhuzamos (tudomány)történetek., Tabula, 2005:8 (2) 355-364p., 2005
Kuti Klára: Zwei Blicke auf einen Paradigmenwechsel. Bemerkungen aus Anlass des Symposions über Eugenie Goldstern., Österreichische Zeitschrift für Volkskunde, Band LIX/108. Wien, 2005. 299-309p., 2005




Back »