Táplálkozás, gazdálkodás, életmód  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
45928
típus PD
Vezető kutató Kuti Klára
magyar cím Táplálkozás, gazdálkodás, életmód
Angol cím Food, economy, daily life
zsűri Kultúra
Kutatóhely Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék (Pécsi Tudományegyetem)
projekt kezdete 2003-01-01
projekt vége 2006-11-01
aktuális összeg (MFt) 19.639
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Táplálkozás, gazdálkodás, életmód: a táplálkozáskultúra jelenségeinek iparosodás előtti és jelenkori vizsgálata. Táplálkozási szokások és szimbólumok kialakulása, a táplálkozási szokások változása a fogyasztói társadalomban, élelmiszermarketing-stratégiák kultúratudományi recepciója. A néprajztudomány története, a népi kultúra és nemzeti kultúra kialakulásának történeti-társadalmi háttere, a néprajztudomány szerepe a nacionalizmus különböző megjelenési formáiban és azok magyarázatában, a diszciplína alapfogalmainak történeti-társadalmi jelentésváltozása, a parasztság fogalmának változása a szocialista és posztszocialista korszakban.
kutatási eredmények (angolul)
Nutrition, economy, lifestyle, examination of the phenomena of nutrition studies of the period before industrialization as well as of our times. Forming of symbols and habits in connection with nutrition, changing of nutrition habits in the consumer society, reception of food-marketing strategies in culture-science. History of ethnology, historical-social background of the development of folk-culture and national culture, the role of ethnology in different forms and explanations of nationalism, historical and social changes of meanings of the basic concepts of this discipline, the change of the concepts ’peasantry’ in the period of socialism and post-socialism.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1260/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Kuti Klára: Die Tomate, ein später Neuling in der ungarischen Nahrungskultur., In Lysaght, Patricia – Burckhardt-Seebass, Christine (eds.) Changing Tastes. Food culture and the processes of industrialization. Basel, 49-59p., 2004
Kuti Klára: Historicity in Hungarian Anthropology., In Hann, Chris – Sárkány, Mihály – Skalník, Peter (eds.) Studying Peoples in the People’s Democracies. Münster, 273-285, 2005
Kuti Klára: What did Spice Merchants Bring to Hungary?, In Patricia Lysaght – Nives Rittig-Beljak (eds.) Mediterranean Food. Concepts and Trends. Zagreb, 311-319p., 2006
Kuti Klára: Párhuzamos (tudomány)történetek., Tabula, 2005:8 (2) 355-364p., 2005
Kuti Klára: Zwei Blicke auf einen Paradigmenwechsel. Bemerkungen aus Anlass des Symposions über Eugenie Goldstern., Österreichische Zeitschrift für Volkskunde, Band LIX/108. Wien, 2005. 299-309p., 2005




vissza »