Bogyósgyümölcsök antioxidáns anyagainak vizsgálata, összefüggésben a fajtahasználattal, termőhelyi adottságokkal és a nitrogénellátottsággal  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
46622
típus K
Vezető kutató Papp János
magyar cím Bogyósgyümölcsök antioxidáns anyagainak vizsgálata, összefüggésben a fajtahasználattal, termőhelyi adottságokkal és a nitrogénellátottsággal
Angol cím Studying antioxidants in small fruits in relation to cultivars, locations and nitrogen status
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Gyümölcstermő Növények Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Blázovics Anna
Hegedűs Attila
Lelik László
Máthé Ákos
Nagyné Sárdi Éva
Porpáczy Aladár
Sípos Béla Zoltán
projekt kezdete 2004-01-01
projekt vége 2008-09-30
aktuális összeg (MFt) 11.739
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Magyarországon termesztett 6 bogyós gyümölcsfaj 17 jelentősebb fajtája gyümölcseinek antioxidáns kapacitását, és az azzal összefüggésbe hozható beltartalmi értékeit elemeztük a kutatási időszak alatt. A kutatási eredmények bizonyították, hogy a Kárpát medence ökológiai adottságai között termesztett bogyósgyümölcsök gazdag beltartalmi értékekkel és jelentős antioxidáns kapacitással rendelkeznek. A vizsgált szamóca, málna, szeder, piros és fekete ribiszke fajták gyümölcseiben a táplálkozásbiológiailag fontos összetevők mennyisége és azok aránya számottevő eltérést mutat. A bogyósgyümölcsök beltartalmi értékeit és antioxidáns anyagait döntő mértékben a fajták genetikai adottságai határozzák meg, azokat a termőhelyi körülmények csak kisebb mértékben befolyásolják. A vizsgált bogyósgyümölcsök antioxidáns kapacitása a fajták átlagos értékei alapján csökkenő sorrendben a következőképpen alakul: fekete bodza, fekete ribiszke, szeder, piros ribiszke, málna és szamóca. A feketebodza antioxidáns anyagainak mennyisége és azok összetétele alapján a legmagasabb táplálkozás-biológiai értékekkel rendelkező bogyósgyümölcsnek tekinthető. A vizsgált bogyósgyümölcsök táplálkozási értékét nagy makro és mikroelemtartalmuk és kedvező tápelem-arányaik növelik. Meghatároztuk a fitoterápiás kezelésekben felhasznált feketebodza levelekből és virágzatokból készült teák antioxidáns összetevőit, s az azokat befolyásoló főbb tényezőket.
kutatási eredmények (angolul)
During the research period 17 different varieties of 6 berry fruit species were tested, in reference to anti-oxidant capacity, and inner content Results have proved that berries produced within the excellent ecological capability of the Carpathian basin, showed both higher fruit quality and antioxidant capacity. In the tested varieties the important nutrition components differed significantly in quantity and ratio. Inner content and antioxidant matter of berry fruits are more likely influenced by genetic attributes than site conditions. Antioxidant capacity of the examined fruits in descending order is the following: elderberry, black currant, blackberry, red currant, raspberry and strawberry. Elderberry can be consider as the berry-fruit with the highest nutrition content, according to consistent and amount of antioxidant in the fruits. Favorable nutrition elements, high macro- and micro-element content of the examined berry-fruits increase their nutrition value. We have defined the antioxidant content of leaf and flower tea of elderberry, after phytotherapeuthic treatment, and also all the main influential factors of it.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=46622
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Sipos B. Z., Papp J.: Bogyósgyümölcsűek fajtaválasztásának szerepe táplálkozásunkban, XII. Növénynemesítési Tudományos Napok. 2006. március 7-8. Bp. Összefoglalók, 16.p., 2006
Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Balogh E., Boldoczky D., Ivanics J., Hegedűs A., Sipos B. Papp J.: Composition of fresh and frozen rapsberries and blackberries, 7th Regional Conference on environment and Health. Szeged, 2005. Jun. 17. Abstract 65., 2005
Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Sárdi É., Hegedűs A., Sipos B.Z., Papp J: Néhány bogyósgyümölcs, mint természetes antioxidáns a táplálkozásunkban, Magyar Szabadgyökutató Társaság III. Konferenciája, Debrecen, 2005. okt.13-15. 39., 2005
Papp J., Blázovics A., Stefanovits-Bányai É., Hegedüs A., Sárdi É., Sipos B.Z.: Bogyós gyümölcsök szerepe a szervezet antioxidáns státuszának kialakításában., Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 220-221., 2005
Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Boldoczky D., Hegedüs A., Sipos B.Z., Papp J.: Bogyós gyümölcsfajok és fajták jelentősége táplálkozásunkban a téli időszakban., Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 224-225., 2005
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Sipos B.Z., Papp J.: Berkenye kisfajok és a „Haschberg “ feketebodzafajta gyümölcsének táplálkozásélettani összehasonlítása néhány fontosabb beltartalmi jellemző alapján, Magyar Szabadgyökutató Társaság III. Konferenciája, Debrecen, 2005. okt.13-15. Előadás, 44., 2005
Stefanovits-Bányai É., Hegedűs A., Blázovics A., Sárdi É., Sipos B.Z., Papp J.: Bogyós gyümölcsök szerepe táplálkozásunkban az ásványi elemek visszapótlásában, The 12th Symposium on Analytical and Environmental Problems. 2005. Szeged, szeptember 11. Poszter 43, 2005
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Boldoczky D., Balogh E., Engel R., Sipos B. Z., Papp J.: Nyár végén érő bogyósgyümölcsök friss fogyasztásának szerepe táplálkozásunkban, A VII. Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói. 115-116. p., 2006
Máthé Á., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Sipos B. Z., Szenthe A., Hegedűs A., Engel R., Papp J., Sárdi É.: Effect of the Antioxidant Acitivty and Element Content in Raspberry Fruits on Human Health, 27th. International Horticultural Congress & Exhibition, Abstracts, p. 84., 2006
Máthé Á., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Sipos B. Z., Szenthe A., Hegedűs A., Engel R., Papp J., Sárdi É.: Antioxidant Activity and Element Content in Elderberry Collected from Different Areas in Hungary, 27th. International Horticultural Congress & Exhibition, Abstracts, p. 91., 2006
Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Szenthe A., Balogh E., Boldoczki D., Ivanics J., Hegedűs A., Sipos B. Z., Papp J.: Friss és mélyhűtött málna és szeder beltartalmi értékei, MSzKT Munkaértekezlet összefoglalói 2006. szeptember 11. 21. p., 2006
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Boldoczky D., Balogh E., Engel R., Sipos B.Z., Papp J: Ősszel érő bogyósgyümölcsök friss fogyasztásának szerepe táplálkozásunkban, VII. Élelmiszertudományi Konferencia, Szeged, Összefoglalók: 115-116., 2006
Sárdi É., Szenthe A., Tordai E., Nagy E., Papp J., Stefanovits-Bányai É.: Bogyós gyümölcsűek antioxidáns kapacitását befolyásoló beltartalmi értékek kapcsolata., XIII. Növénynemesítési Tudományos Napok, 2007. márc.12. Összefogl., 158., 2007
Bencsik-Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Sipos B.Z., Papp J.: Feketebodza level- és virág magnéziumtartalmának változása nitrogen műtrágyázás hatására., 10. Magyar Magnézium Szimpózium. 2007. ápr. 12-13. Szeged. ISBN 978-963-9319-65-3. Összefogl. 41., 2007
Balogh E., Boldoczki D., Hegedűs A., Papp J., Blázovics A., Stefanovits-Bányai É.: A bogyósgyümölcsök szerepe a korszerű táplálkozásban., A Magyar Szabadgyök Kutató Társaság IV. Kongresszusa. Pécs, 2007. okt. 11-13. Folia Hepatologica. ISSN 1419-1156. 11(3):43, 2007
Balogh E., Boldoczki D., Hegedűs A., Papp J., Sipos B., Blázovics A., Stefanovits-Bányai É.: The role of berry fruits in Hungary’s food processing., Agrár és Vidékfejlesztési Szemle, 3(1):33., 2008
Hegedűs A., Balogh E., Sipos B.Z., Papp J., Blázovics A., Stefanovits-Bányai É.: Variations in nutritional value among berry fruits produced in Hungary., XVI. FESPB. 2008. Tampere aud. 17-22. Physiologia Plantarum, FESPB Abstracts, 2008. 133. 3. P03-019., 2008
Balogh E., Hegedűs A., Blázovics A., Papp, J., Czabai G.: Analitikai problémák a totál antioxidáns kapacitás meghatározásakor., XV. Symposium on Analytical and Environmental Problems. 2008. szept.22. Szeged, 2008
Balogh Emőke: A bogyós gyümölcsök szerepe a korszerű táplálkozásban, Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár (Diplomadolgozat), 2007
Boldoczki Diána: A málna és a feketeszeder táplálkozásban betöltött szerepe, Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár (Diplomadolgozat), 2007
Trieb Gabriella: A termesztési körülmények egyes elemeinek hatása a fekete bodza antioxidáns-kapacitására, Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár (Diplomadolgozat), 2008
Balogh Emőke és Boldoczki Diána: A bogyós gyümölcsök fogyasztásának jelentősége a korszerű táplálkozásban., Budapesti Corvinus Egyetem TDK Konferencia, 2006
Balogh Emőke és Boldoczki Diána: A bogyós gyümölcsök fogyasztásának jelentősége a korszerű táplálkozásban., Budapesti Corvinus Egyetem Országos TDK Különdíj, 2007
Stefanovitsné Bányai Éva: A bogyós gyümölcsök szerepe a szervezet antioxidáns státuszára., Budapesti Corvinus Egyetem (beadás 2006, védés 2007) habilitáció, 2007
Stefanovitsné Bányai Éva: Kertészeti növények antioxidáns kapacitásának vizsgálata, MTA doktori értekezés, Budapest, 2008
Ácsné Polgár Éva: Szamócafajták vizsgálata és értékelése, Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár (Szakdolgozat), 2008
Stefanovits-Bányai É., Hegedűs A., Blázovics A., Sárdi É., Sipos B.Z., Szenthe A., Engel R., Papp J.: Bogyós gyümölcsök szerepe táplálkozásunkban az ásványi elemek visszapótlásában, The 12th Symposium on Analytical and Environmental Problems, Szeged, 2005. ISBN 963-219-675-9. Proceedings, 400-404., 2005
Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Hegedűs A., Engel R., Sipos B. Z., Szenthe A., Sárdi É., Papp J.: A szamóca és a málnafogyasztás szerepe a szervezet antioxidáns státuszának kialakításában, Kertgazdaság, 38(1):19-26., 2006
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Stéger-Máté M., Boldoczky D., Balogh E., Engel R., Sipos B.Z., Papp J: Ősszel érő bogyósgyümölcsök friss fogyasztásának szerepe táplálkozásunkban, VII. Élelmiszertudományi Konferencia, Szeged, ISBN 963 482 577 X Proceedings CD ROM 1-6.p., 2006
Szenthe A., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Hegedűs A., Engel R., Sipos B. Z., Sárdi É., Papp J.: Influence of strawberry and raspberry consumption ont he antioxidant status of human body, International Journal of Horticultural Sciences. 12(3):109-113, 2006
Szenthe, A., Sipos, B. Z., Papp, J., Hegedűs, A., Stefanovics-Bányai, É.: Intake of mineral nutritive elements with consumption of different berry cultivars., „Trace elements int he food chain” Proceedings, International Symposium on trace elements in the food chain. Bp. 25-27th May 2006., 2006
Balogh E., Boldoczki D., Hegedűs A., Papp J., Sipos B., Stefanovits-Bányai É: Az érzékszervi vizsgálatok szerepe az egészségtudatos táplálkozásban., Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványa. 21-25. ISBN 978-973-8231-75-7., 2007
Tordai E., Nagy E., Stefanovits-Bányai É., Papp J., Blázovics A., Sárdi É.: The effect of different berries in human nutrition., International Journal of Horticultural Science 13(3):147-151. ISSN 1585-0404, 2007
Balogh E., Boldoczki D., Hegedűs A., Papp J., Sipos B., Stefanovits-Bányai É.:: Az érzékszervi vizsgálatok szerepe az egészségtudatos táplálkozásban, XIII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka, 2008. Kolozsvár, Márc.14-15. ISBN 978-973-8231-75-7. Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványa. 21-25., 2008
Hegedus A., Balogh E., Engel R., Sipos B.Z., Papp J., Blázovics A., Stefanovits-Bányai É.: Comparative Nutrient Element and Antioxidant Characterization of Berry Fruit Species and Cultivars Grown in Hungary, HortScience 43(6):1711-1715, 2008




vissza »