Peptide markers to predict food allergy  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
46988
Type K
Principal investigator Szamos, Jenő
Title in Hungarian Peptid markerek a fehérje allergia előrejelzésében
Title in English Peptide markers to predict food allergy
Panel Chemistry 2
Department or equivalent Táplálkozástudományi Osztály (Central Environmental and Food Science Research Institute)
Participants Horváthné Dr. Szanics, Eniko
Janáky, Tamás
Polgár, Marianne
Tömösköziné dr. Farkas, Rita
Starting date 2004-01-01
Closing date 2007-12-31
Funding (in million HUF) 6.277
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Az allergiás esetek száma világszerte növekszik és gyakran járványszerű méreteket is ölt. Az élelmiszerek közül a legtöbb megbetegedést a tojás, mogyoró, tej, diófélék, hal, kagyló és rák, búza és szója fogyasztása okozza érzékeny egyénekben. A pályázat keretében a búzafehérjék vizsgálatára proteomikai módszereket alkalmaztunk, ami a kétdimenziós elektroforézissel történő elválasztásból, a víz- és sóoldható fehérjék immun reaktivitásának detektálásából, és tömegspektroszkópiai – LC/MS és adatbázis alkalmazása - azonosításból állt. A búza víz- és sóoldható fehérjéi között összesen 13 allergén fehérjét – alfa-amiláz inhibitort, alfa-amiláz inhibitor prekurzort, 27 K fehérjét és egyéb fehérjét – azonosítottunk a 30 kDa – nál kisebb molekulatömegű tartományban. Az allergének epitopjainak megismerésén kívül fontos feladat különböző élelmiszerekből való detektálásuk. A pékasztmának nevezett betegségben szerepet játszó alfa-amiláz inhibitor család allergén fehérjéinek elválasztásához anioncserélő kromatográfiát, illetve szervetlen adszorbenst alkalmaztunk és a nagy alfa-amiláz inhibitor aktivitású frakciókat gyűjtöttük. Az inhibitorokban gazdag frakció gyors és egyszerű előállítása lehetővé teszi az allergén búzafehérjékből LC/MS eljárással kapott peptidtérkép alapján peptid markerek kiválasztását és ezek mérésével a búza allergének detektálását élelmiszerekben.
Results in English
The number of allergic occurrence increases worldwide and often reaches epidemic proportions. Eggs, peanuts, milk, tree nuts, fish, shellfish, wheat and soy are sources of allergenic food proteins, the consumption of which leads to malfunctioning of the immune system in sensitive individuals. Within the framework of the application we applied proteomic approach, namely two-dimensional electrophoresis, immunoblotting, LC-MS/MS and databank accession, to identification of allergenic albumins/globulins of wheat. Of water- and salt soluble proteins of wheat, 13 have been identified - alfa-amylase inhibitors, alfa-amylase inhibitor precursors, 27 K protein, and others – in the range of less than 30 kDa molecular mass. In addition to the explanation of the epitop structure, detection of allergens in various foodstuffs is a task of primary importance, too. To separate allergenic proteins of alfa-amylase inhibitor family, that cause bakers asthma, we used anion exchange chromatography as well as inorganic adsorbent, and fractions of high inhibitor activity were collected. A simple and quick preparation of inhibitor rich protein fraction makes it feasible to choose peptid markers on the basis of peptid mass mapping obtained by LC-MS/MS and accession to databank supply, by use of which detection of wheat allergens in food products is possible.
Full text http://real.mtak.hu/1652/
Decision
Yes





 

List of publications

 
A.Süle, F. Vanrobaeys, Gy. Hajós, B.Devreese: Proteomic analysis of small heat shock protein isoform in barley shoots, Phytochemistry, Vol.65/12, pp. 1853-63, 2004
Gyöngyi Hajós, E. Szabó, H. Daood, C. Cuadrado, M. Muzquiz: Effect of Emerging Technologies on the Nutritionally Active Factors of Lupin Seed Products: the Case of High Pressure, In: Human Nutrition, Ed. Edzard van Santen, Proceedings 1th International Lupin Conference, pp. 2 – 6., 2005
E. Horváth-Szanics, Z. Szabó, T. Janáky, J.Pauk, Gy. Hajós: Proteomics as an Emergent Tool for Identification of Stress-Induced Proteins in Control and Genetically Modified Wheat Lines, Chromatographia Suppl. 63, S143-s147., 2006
B. Wróblewska, L. Jedrichowsky, G. Hajós, E. Szabó: Properties of an Enzymatic Hydrolysate Obtained from Sodium Caseinate Isolate as a Hypoallergenic Formula, Polish Journal of Environmental Studies Vol. 14. S. pp. 411-416., 2005
V. Gergely, E. Kápolna, A. Süle, Gy. Hajós, M. Dernovics, P. Fodor: V. Gergely, E. Kápolna, A. Süle, Gy. Hajós, M. Dernovics, P. Fodor (2004): Preparative liquid isoelectric focusing (Rotofor cell IEF) based Se-speciation of Se-enriched A, Journal of Analytical Atomic Spectrometry, 19, pp. 1485-1488, 2004




Back »