A süllő, a kősüllő és hibridjük megmaradásának és növekedésének összehasonlító vizsgálata intenzív körülmények közt  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
48289
típus K
Vezető kutató Bercsényi Miklós
magyar cím A süllő, a kősüllő és hibridjük megmaradásának és növekedésének összehasonlító vizsgálata intenzív körülmények közt
Angol cím Comparative investigation of the survival and growth of pikeperch, volga-pikeperch and their hybrid under intensive conditions
zsűri Agrártudomány 2
Kutatóhely Állattudományi Tanszék (Pannon Egyetem)
résztvevők Müller Tamás
projekt kezdete 2005-01-01
projekt vége 2007-06-30
aktuális összeg (MFt) 2.350
FTE (kutatóév egyenérték) 0.85
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
· Megfigyeltük, hogy a süllő a természetes ívási idő előtt 1-2 hónappal akár egészen drasztikus hőmérsékletemeléssel (10 oC/három nap) is szaporítható állapotba hozható. · Az ovulált ikra elszórásának megakadályozására, és a fejések szinkronizálhatóságára kifejlesztettük a petevezető elzárásának egy kíméletes módszerét. · . Megállapítottuk, hogy a hibridek közül csak a süllő♀×kősüllő♂ hibrid jöhet szóba a termelés számára, mert a fordított hibrid túlságosan kis lárvamérete (~3,3 mm) nagyon nehézkessé teszi az „indítást”. · Elsőként a Pannon Egyetem és SZIE kutatóinak sikerült süllő, és kősüllő spermát mélyfagyasztani és felolvasztás után azokkal termékenyítést végezni. · Megfigyelésünk szerint a süllő növekedési és takarmány-felhasználási paraméterekben felülmúlta a hibridet. Úgy találtuk viszont, hogy a hibrid könnyebben szoktatható tápra, mint a süllő. · Az oxigénhiány tűréssel kapcsolatos vizsgálataink nem támasztják alá azt az általánosságban elfogadott elképzelést, miszerint a kősüllő a süllőnél ellenállóbb faj lenne. · Különféle olaj-kiegészítéseket alkalmaztunk haltápon és megvizsgáltuk azok hatását a süllők növekedésére, és testösszetételére. A vizsgált 14 zsírsavból 5 esetben statisztikailag igazolható különbséget lehetett kimutatni. · Tíz számszerű és 38 morfometriai bélyeget felhasználva a szülői fajok és a hibridek elkülönítését biztosító határozó bélyegeket írtunk le.
kutatási eredmények (angolul)
We found, that the pikeperch can be taken into the stage of ready for spawning even by drastic increase of water temperature (10 oC/three days) 1-2 months before the natural spawning season We developed a careful method for closing the oviduct in order to stop the spontaneous release of eggs and to synchronize the strippings. We concluded that from the hybrids of pikeperch and Volga pikeperch only that one has practical prosperity where the pikeperch is the female, since the larval size of the reciprocal hybrid is much too small (~3.3 mm), making the starter feeding difficult in farms. Researchers of the University of Pannonia and Szt. Istvan University were the first to carry out deep freezing of pikeperch and Volga pikeperch sperm, and fertilizing with it after thawing up. According to our studies the pikeperch is superior to its hybrid with Volga pikeperch regarding growth and feed conversion, but the hybrid proved to be easier to train on pelleted feed than the pure pikeperch. Our experiments on the oxygen-depletion tolerance do not support that broadly accepted view that the Volga pikeperch is more resistant than the pikeperch. We studied the effects of different lipid (oil) supplements on the growth and body composition of the pikeperch. From the fourteen studied fatty acids 5 has been significantly modified.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1773/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Müller, T., Bódis, M., Bercsényi, M: Comparative oxygen tolerance of pikeperch Sander lucioperca, Volga pikeperch S. volgensis and their hybrids S. lucioperca × S. volgensis, . Aquaculture Research 37(12), 1262-1264, 2006
Bokor, Z., Müller, T., Bercsényi, M., Horváth, L., Urbányi, B., Horváth, Á: Cryopreservation of sperm of two European percid species, the pikeperch (Sander lucioperca) and the Volga pikeperch (S. volgensis), Acta Biologica Hungarica 58 (2), 199-207, 2007
Molnár, T., Müller, T., Szabó, G., Hancz, C.: Growth and feed conversion of intensively reared Volga perch (Stizostedion volgensis), Acta Agraria Kaposváriensis 10 (2), 315-319, 2006
Müller, T., Bódis, M., Bercsényi, M: A süllő (Sander lucioperca), kősüllő (S. volgensis) és a fehérköves (S. lucioperca × S. volgensis) összehasonlítása intenzív körülmények között, XXX. Halászati Tudományos Tanácskozás, Szarvas, 2006 május 24-25 (abstract book, p. 56-57), 2006
Specziár, A., Müller, T., Bercsényi, M: A fogassüllő Sander lucioperca (L.), a kősüllő S. volgensis (Gmelin) és hibridjük a fehérköves S. lucioperca ♀× S. volgensis ♂ morfometriai összevetése, XXX. Halászati Tudományos Tanácskozás, Szarvas, 2006 május 24-25 (abstract book, p. 42-43), 2006
Müller, T., Nyitrai, G., Kucska, B., Bódis, M., Bercsényi, M: A kősüllő mesterséges szaporítása, XXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás, 2005 Szarvas, május 4-5 (abstract book, p. 23 / Halászatfejlesztés, 30 pp. 55-60, 2005
Müller, T., Bódis, M., Nyitrai, G.: Megfigyelések a süllő mesterséges szaporításáról, Halászat 99 (1) 20-22, 2006
Müller, T., Specziár, A., Taller, J., Bercsényi, M: Morphological description of the hybrid of Pikeperch Sander lucioperca L. and Volga pikeperch S. volgensis (Gmelin)., Aqua 2006, Linking Tradition and Technology, Firenze, Italy, Május 9-13, 2006. CD kiadvány, Abstract's No. 639.), 2006
Bódis M, Kucska B, Bercsényi M: The effect of different diets on the growth and mortality of juvenile pikeperch (Sander lucioperca) in the transition from live food to formulated feed, Aquaculture International 15 (1), 83-90, 2007




vissza »