A DGAT1 és TG gén hatása az intramuszkuláris faggyúra és a tej zsírtartalmára hazánkban tenyésztett húsmarha fajtákban  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
48947
típus K
Vezető kutató Anton István
magyar cím A DGAT1 és TG gén hatása az intramuszkuláris faggyúra és a tej zsírtartalmára hazánkban tenyésztett húsmarha fajtákban
Angol cím The effect of DGAT1 and TG gene on the intramuscular and milk fat content in different beef cattle breeds in Hungary
zsűri Agrártudomány 2
Kutatóhely Állattenyésztési és Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ)
résztvevők Fésüs László
Lengyel Zoltán
Polgár József Péter
Szabó Ferenc
Zsolnai Attila
projekt kezdete 2005-10-01
projekt vége 2008-09-30
aktuális összeg (MFt) 9.700
FTE (kutatóév egyenérték) 2.02
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy szarvasmarhában a thyroglobulint (TG) polimorfizmus az intramuszkuláris faggyútartalomra, a diacilglicerol O-aciltranszferáz (DGAT1) polimorfizmus pedig a tej zsírtartalmára fejt ki jelentős hatást. PCR-RFLP (polimeráz láncreakció-restrikciós fragmenthossz polimorfizmus) vizsgálattal mindkét gén esetében jól elkülöníthető három-három genotípus, melyek között szignifikáns különbség tapasztalható a vizsgált tulajdonságok tekintetében. A jelen -OTKA által támogatott- kutatás során a DGAT1 genotípusok hatását vizsgáltuk hostein-fríz tehenek laktációs paramétereire, ill. a TG genotípusok hatását a hús márványozottságára, különböző hazai húsmarha fajták esetében. Vizsgálataink során -a DGAT1 lókusznál- a tej, zsír és fehérje hozam a GC homozigóta teheneknél volt a legmagasabb, míg a márványozottság vizsgálatakor (TG lókusz) a TT genotípusú állatok rostélyosának faggyútartalma mutatta a legmagasabb értékeket. Az említett két genotípusra történő szelekció segítségével jelentős gazdasági haszon érhető el, ami –reményeink szerint- nagy segítséget jelenthet a jövőben a hazai szarvasmarha-tenyésztők számára.
kutatási eredmények (angolul)
Recent studies demonstrated that marbling of meat in cattle differ significantly between different TG genotypes and similar association was observed between milk production traits and DGAT1 polymorphism. Objective of this project, supported by the Hungarian Scientific Research Fund, was to estimate the effect of TG locus on beef quality traits in some beef cattle breeds and to investigate the effect of DGAT1 locus on milk production traits in Hungarian Holstein Friesian herds. TG and DGAT1 genotypes were determined by PCR-RFLP (polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) assay. At TG locus, TT bulls showed the highest fat percentage values of musculus (m.) longissimus dorsi and difference between CC and TT genotypes was significant. DGAT1 GC/GC cows had the highest milk, fat and protein yield values. In the near future, use of TG and DGAT1 polymorphisms may represent a considerable selection tool for breeders in achieving adequate breeding and milk processing objectives.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=48947
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
I. Anton, K. Kovács, L. Fésüs and A. Zsolnai: Effect of the DGAT1 gene polymorphism on milk production traits in Hungarian Holstein cows, Book of Abstracts of the 57th Annual Meeting of the EAAP, p. 282, 2006
I. Anton, K. Kovács, L. Fésüs, L. Lehel, Z. Hajda, J.P. Polgár, F. Szabó and A. Zsolnai: Effect of the TG gene polymorphism on the intramuscular fat deposition in Hungarian beef cattle, Book of Abstracts of the 58th Annual Meeting of the EAAP, p. 80, 2007
I. Anton, Katalin Kovács, L. Fésüs, J. Várhegyi, L. Lehel, Z. Hajda, J. P. Polgár, F. Szabó and A. Zsolnai: Effect of DGAT1 and TG gene polymorphisms on the intramuscular fat and milk production traits in different cattle breeds in Hungary, Acta Veterinaria Hungarica, 56(2),181-186., 2008
V. Farkas, F. Szabó, A. Zsolnai and I. Anton: Effect of the DGAT1 gene polymorphism on milk production traits in Hungarian Simmental cows, Book of Abstracts of the 59th Annual Meeting of the EAAP, p. 275, 2008
I. Anton, K. Kovács, L. Fésüs, J. Várhegyi, L. Lehel, Z. Hajda, V. Farkas, J. P. Polgár, F. Szabó and A. Zsolnai: Effect of DGAT1 and TG gene polymorphisms on the intramuscular fat in Angus cattle in Hungary, Journal of Animal Breeding and Genetics (submitted), 2008




vissza »