Ultra alacsony oxigén-tartalmú légtérben hűtvetárolt zöldségfélék minőségének alakulása a sajátos termékjellemzők figyelembevételével  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
49361
típus K
Vezető kutató Sáray Tamás
magyar cím Ultra alacsony oxigén-tartalmú légtérben hűtvetárolt zöldségfélék minőségének alakulása a sajátos termékjellemzők figyelembevételével
Angol cím Post-harvest quality of vegetables stored in chilled ultra-low-oxygen atmosphere with regard to the specific produck characteristics
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Balla Csaba
Farkas József
Felföldi József
Kaffka Károly
Koncz Kálmánné
Polyákné dr. Fehér Katalin
Zsom Tamás
projekt kezdete 2005-01-01
projekt vége 2007-12-31
aktuális összeg (MFt) 5.300
FTE (kutatóév egyenérték) 0.78
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatócsoport a zöldségfélék (étkezési paprika, vöröshagyma) szabályozott légterű (CA) hűtőtárolásával, annak ULO (ultra alacsony oxigén-koncentráció) változatával foglalkozott, 3 éves futamidejű kísérletben. A magyar zöldségtárolási kutatásban és gyakorlatban mindez előzmény nélküli. Az étkezési paprika (fajta: Hó és Kárpia) érésbiológiai és biokémiai tulajdonságainak figyelembevételével, Pasteur-effektus nélkül, viszonylag jó áruminőségben 40-50 napig tárolható (polcállóság: további 4-5 nap) 1,0 – 2,0 % O2 + 0,03 - 1,5 % CO2 + N2 gázösszetételben. A kitárolt paprika íze, illata szegényesebb. A vöröshagymát kombinációs eljárással tároltuk. Az első 4 hónapban külső levegővel szellőztetett (hűtött) normál légtérben, majd a további 4 hónapban ULO körülmények között (1,0 % O2 + 1,0 % CO2 + N2) tartottuk. Pasteur-hatást nem tapasztaltunk, a csírázási, kihajtási hajlam 3 % alá esett, a vöröshagyma íze, illata, állománya a 8. hónapban is piacképes volt. Kulcsszó: étkezési paprika, vöröshagyma, tárolásbiológia, ULO-technológia, minőség-megőrzés.
kutatási eredmények (angolul)
Our research team investigated a type of controlled atmosphere (CA) cold storage, namely the ULO (ultra low oxygen concentration) storage of vegetables (table paprika and onion) in a 3-year period. This kind of investigations are unprecedented in the research and practice of vegetable storage in Hungary. Considering ripening biology and biochemical characteristics, table paprika (varieties Hó and Kárpia) can be stored in 1,0 – 2,0 % O2 + 0,03 - 1,5 % CO2 + N2 gas composition without Pasteur-effect in a relatively good quality for 40-50 days (shelf stable for further 4-5 days). Taste and smell of paprika is plain after removing from storage. Onion was stored by a combined method. In the first 4 months it was stored in cold normal gas atmosphere ventilated by outdoor air, then in the next 4 months under ULO conditions (1,0 % O2 + 1,0 % CO2 + N2). No Pasteur effect was observed, tendency to sprout decreased below 3 %, on the basis of taste, smell and texture onions were still marketable in the 8th month. Keywords: table paprika, onion, storage biology, ULO technology, keeping quality
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1960/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Muha, V., Zsom, T., Herppich, W., Balla, Cs.: Étkezési paprika (Capsicum anuum cv. Kárpia) posztharveszt időszak alatti minőségváltozásának vizsgálata roncsolásmentes állománymérési módszerekkel, Hajtatás, korai termesztés, 36 (2), 22-26., 2005
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, Á., Horti, K., Muha, V., Emekandoko, A.: A minősémegőrzés lehetősége és annak előrejelzése zöldségfélék hűtőtárolásánál, Lippay-Ormos-Vas Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005
A. Emekandoko, K. Horti, T. Sáray: Chances of keeping quality of fresh, raw, early potatoes, with special regard to storage in controlled atmosphere, Acta Alimentaria, 35 (4), pp. 493-500, 2006
Sáray T.: Lehetőségek és korlátok: zöldségfélék hűtőtárolása szabályozott légtérben II., Hűtőipar, 54 (3) pp.9-10., 2006
Sáray T.: Lehetőségek és korlátok: zöldségfélék hűtőtárolása szabályozott légtérben I., Hűtőipar, 54 (2) pp.6-8., 2006
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, K-né, Horti, K., Emekandoko, A.: Predikciós célokra használható termék- és minőségjellemzők étkezési burgonya hűtőtárolásánál, Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXXI. vándorgyűlés, Keszthely (közlésre elfogadva), 2006
Albahári, E.: A minőségmegőrzés esélye étkezési paprikánál ultra alacsony oxigén-tartalmú hűtött tárolótérben, diplomamunka, MSc, BCE, ÉTK, HÁT, 2007
Hitka, G., Balla, Cs.: Klorofill fluoreszcencia változásának vizsgálata oxigénküszöb meghatározása céljából, Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 2007
Sáray, T., Balla, Cs., Felföldi, J., Koncz, Á., Zsomné Muha, V., Horti, K., Polyákné Fehér, K., Zsom, T., Hitka, G., Albahári, E.: Étkezési paprika ultra alacsony oxigéntartalmú tárolótérben, Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 2007
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, A., Horti, K., Zsom-Muha, V., Emekandoko, A.: Product and quality characterictics for predictive purposes in case of cold storage of potato, Acta Alimentaria (közlésre elküldve), 2008




vissza »