Az értéktőzsde gazdasági szerepe és jelentősége Magyarországon 1864 és 2005 között  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
60619
típus F
Vezető kutató Komáromi György
magyar cím Az értéktőzsde gazdasági szerepe és jelentősége Magyarországon 1864 és 2005 között
Angol cím Economic role and importance of the stock exchange in Hungary between 1864 and 2005
magyar kulcsszavak Budapesti Értéktőzsde, értékpapírpiacok fejlődés, pénzügytörténet
angol kulcsszavak Budapest Stock Exchange, development of financial markets, history of finance
megadott besorolás
Közgazdaságtudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)80 %
Történettudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)20 %
zsűri Gazdaság
Kutatóhely *Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézet (Budapesti Corvinus Egyetem)
projekt kezdete 2006-02-01
projekt vége 2010-12-31
aktuális összeg (MFt) 0.626
FTE (kutatóév egyenérték) 0.49
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A kutatásom a magyar értéktőzsde reálgazdasági hatásait elemzi és mutatja be 1864 és 2005 között. Empirikus és történeti elemzésekkel kívánom alátámasztani vagy cáfolni azt a hipotéziseket, hogy az adott korszakban az értékpapírok szervezett másodlagos piaca jelentős gazdasági szereppel bírt, közvetett módon kihatott a gazdasági növekedésre. A kutatás során a tőzsde súlyát meghatározó körülményekre és feltételekre, valamint a sikerének/sikertelenségének okaira koncentrálok. A magyarországi tapasztalatok és jövőre vonatkozó tanulságok megfogalmazása mellett célom az is, hogy az egyes korszakok kvalitatív és kvantitatív elemzése során adalékokkal szolgáljak a pénzügyi piaci elméletekhez, kiegészítsem azokat intézményi és történeti vizsgálatokkal. A kutatás eredményeit egy monográfiában foglalom össze.
angol összefoglaló
My research contains analyses of stock exchange in Hungary, and its real impacts on the economy in the period 1864 – 2005. I intend to accept or reject the hypothesis: the secondary market of securities in Hungary had a major economic role and indirect impact on the economic growth in the given period. I focus on the circumstances and the conditions, which determine the importance of stock exchange, and the reasons for its success and its failure. In addition to formulating the Hungarian experience and lessons for the future, my goal is to provide a valuable contribution to theories of financial markets with qualitative and quantitative analyses, and to complete them with institutional and historical studies. Results of my research will be summarized in a monograph.

 

Projekt eseményei

 
2020-02-12 14:37:41
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: _KTK / Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézet (Budapesti Corvinus Egyetem).
vissza »