Evaluation of satiation, satiety and GI hormon production in patients after total gastrectomy and in morbidly obese  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
69174
Type K
Principal investigator Horváth, Örs Péter
Title in Hungarian Az éhség és a gastrointestinális hormontermelés változásának vizsgálata totális gastrectomizált, valamint kóros kövérségben szenvedő betegekben
Title in English Evaluation of satiation, satiety and GI hormon production in patients after total gastrectomy and in morbidly obese
Keywords in Hungarian éhség, gastrointestinalis hormonok, totális gastrectomia, dumping szindróma,kóros kövérség, functionalis MRI
Keywords in English satiation, satiety, GI hormones, Total gastrectomy, Dumping syndrome, Morbid obesity, Functional MRI
Discipline
Haematology, immunology, thrombosis, infectious diseases (Council of Medical and Biological Sciences)50 %
Public health, health services, environmental and occupational medicine, epidemiology, medical ethics (Council of Medical and Biological Sciences)50 %
Panel Clinical Medicine
Department or equivalent Surgical Clinic (University of Pécs)
Participants Ferencz, Andrea
Kalmár, Katalin
Káposztás, Zsolt
Orbán, Lajos
Papp, András
Szabó, Melinda
Vereczkei, András
Starting date 2007-07-01
Closing date 2012-06-30
Funding (in million HUF) 15.000
FTE (full time equivalent) 3.71
state closed project
Summary in Hungarian
Teljes gyomoreltávolítást követően különböző rekonstrukciós típusok összehasonlításával végzett vizsgálatainkkal nyert eredményeinkre alapozva új vizsgálatatokat tervezünk elsősorban a teljes gyomoreltávolítást követő gastrointestinális hormon változások vizsgálatára, a dumping vizsgálatára valamint az éhségérzetet és jóllakottságot befolyásoló faktorok vizsgálatára.
Állatkísérletben tervezzük a gastrointestinális hormonok vizsgálatát. Azon észlelésünkre alapozva, hogy a teljes gyomoreltávolítás mérsékli a diabetes mellitusos betegek insulin igényét, állatkísérletben kívánjuk vizsgálni a totális gastrectomia hatását mesterségesen kiváltott diabetes mellitusra.
A cholecystokinin étvágyat befolyó hatását vizsgálva cholecystokinin receptor gátló gyógyszer hatását vizsgáljuk a gastrectomizált patkányok táplálálék bevitelére.
Klinikánkon az utóbbi évtizedben rutinná vált a kóros kövérség műtéti kezelése. Ezen beteganyagon is vizsgálni kívánjuk a gastrointestinális hormonok és az éhség és jóllakottságot befolyásoló hormonok változását a műtét előtt és után valamint normál kontrollokhoz hasonlitva.
A közelmúltban a táplálkozás vizsgálatában széles teret nyert funkcionális MRI (Mágneses Rezonancia Imaging) segítségével kivánjuk vizsgálni az éhség és jóllakottságban mutatkozó aktivációs különbségeket kórosan kövér, operált kórosan kövér, teljes gyomoreltávolitáson átesett valamint egészséges egyedekben.
Summary
Based on the results of our previous research comparing different reconstruction types after total gastrectomy we plan to examine gastrointestinal hormone production profile in connection with the development of dumping as well as the sensation of hunger, satiation and satiety in patients after total gastrectomy.
In animal experimental setting the gastrointestinal hormone production is also planned to be examined. Based on our observation of an improvement in diabetes after total gastrectomy we plan to examine the effect of gastrectomy on arteficial diabetes mellitus in the rat.
To evaluate the appetite suppressing effect of cholecystokinin we plan to examine the effect of cholecystokinin antagonist loxiglumide on food intake of rats in an experimental model.
Surgical treatment of morbid obesity became standard at our department in the past decade. Gastrointestinal hormone production in response to test meal we also plan to examine on this patient population before and after surgery.
Using functional MRI – a recently well established tool in functional neuroimaging – we plan to examine the deviations in cortical activity of brain centers for satiation and satiety in morbidly obese patients, before and after surgery as well as in patients after total gastrectomy and in normal controls.





 

Final report

 
Results in Hungarian
1.Két total gastrectomia utáni rekonstrukciós típust hasonlítottunk össze, melyek a pótgyomor helyében (oralis vagy aborális) különböztek egymástól. A vizsgált paraméterekben nem találtunk szignifikáns különbséget. 2.Gastrointestinalis panaszokat és egyéb életminőségi paramétereket hasonlítottunk össze két rekonstrukciós típusban, ahol a duodenumbekötés jelenlétében volt csak különbség. Megtartott duodenalis passzázs mellett a korai dumpinges panaszok szignifikánsan ritkábban jelentkeztek. 3.Vizsgáltuk a plazma cholecystokinin, ghrelin és leptin szintet éhomra és tesztétel fogyasztása után és egészséges egyedekhez hasonlítottuk. Az éhomi CCK és ghrelin szint szignifikánsan magasabb volt a duodenum visszakötésnél és magasabb maradt tesztétel elfogyasztása után is. A leptin szintekben nem találtunk különbséget. 4.Állatkísérletekben a ghrelin szint alacsonyabb, a leptin szint, a táplálékfelvétel, a súlygyarapodás magasabb volt a duodenum bekötésnél. 5.Anti CCK adásával mindkét csoportban szignifikáns táplálékfelvételt igazoltunk. Az anti CCK fokozza az éhségérzetet. 6. Funkcionális MRI-vel vizsgáltuk az aktivitásváltozást a kórosan kövér és normális testsúlyú betegeknél tesztétel elfogyasztás után. Számos agyi régióban észleltünk jelentős aktivitás különbséget a két csoport között kellemes és kellemetlen íz hatására. Az eredmények segíthetnek megtalálni a központi idegrendszer szerepét a kóros kövérség kialakulásában, új módszerek kifejlesztésében a súlycsökkentés elérésére.
Results in English
1.We compared two types of reconstructions after total gastrectomy, an aboral and an oral pouch with preserved duodenal passage, differing only in the site of the pouch. The site of the reservoir does not influence the outcome.2.We investigated different alimentary symptoms and QOL parameters in correlation with the reconstruction type. Preservation of the duodenal passage reduces the prevalence of early dumping syndrome.3.Fasting and postalimentary plasma CCK, ghrelin and leptin levels were measured in the two different reconstruction types and compared to healthy contols. Fasting leves of CCK and ghrelin were significantly higher after preservation of the duodenal passage and remained higher postprandially as well. There were no significant differences in leptin levels between the groups.4.In a rat model the level of ghrelin was lower, the level of leptin, the food intake and body weight gain was higher after duodenal preservation.5.Administration of anti-CCK significantly increases food intake in both groups in animal model. Anti-CCK increases apetite.6.We studied the brain functional MRI (fMRI) activity changes of normal and obese persons, triggered by gustatory stimulation. Our current fMRI investigations revealed different activations of numerous brain regions of normal and obese individuals, triggered by pleasant and unpleasant gustation. This method can help to recognize the role of the central nervous system in obesity, and to develop new therapies for weight loss.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=69174
Decision
Yes





 

List of publications

 
Kalmár Katalin: Az optimális rekonstrukció keresése totális gastrectomia után., Magyar Sebészet 61(2): 88-95, 2008
Kalmár K, Varga G, Molnár B, Cseke L, Horváth ÖP: Biliary reflux at different reconstruction types after total gastrectomy., „Renzo Hirayama Honorary Lecture” at the Third Scientific Meeting of the Japan-Hungarian Surgical Society, 2008
Kalmár K, Varga G, Molnár B, Cseke L, Horváth ÖP: Epés reflux vizsgálata különböző rekonstrukciós típusoknál totális gastrectomia után., Magyar Sebészet, 2008
Katalin Kalmár, Zsolt Káposztás, Gábor Varga, László Cseke, András Papp, Örs Péter Horváth: Comparing aboral versus oral pouch with preserved duodenal passage after total gastrectomy: does the position of the gastric substitute reservoir count?, Gastric Cancer 11: 72-80, 2008
Horváth OP. Kalmár K: Early-stage adenocarcinoma in Barrett’s esophagus; aspects of surgical therapies, Dig Dis, 2009
Szalay L, Aradi M, Scwarcz A, Orsi G, Perlaki G, Hanna S, Németh L, Takács G, Bajnok L, Vereczkei A, Lénárd L, Karádi Z:: Taste percerption alterations among obese: an fMRI study, Acta Physiologica Hungarica 97.4, 2010
Szabó M, Kalmár K, Horváth ÖP:: Totális gasztrektómiát követő rekonstrukció befolyása az életminőségre, MST Kongresszus Siófok, 2010
Szalay Cs, Aradi M, Schwartz A, Orsi G, Perlaki G, Németh L, Hanna S, Takács G, Szabó I, Bajnok L, Vereczkei A, Horváth ÖP, Lénárd L, Dóczi T Janszky J, Komoly S, Karádi Z:: Gustatory perception alterations in obesity: an fMRI study, IBRO International Workshop, 2010
Szabó M, Horváth ÖP, Kalmár K: Postgastrectomy symptoms following total gastrectomy with or without duodenal passage preservation, Gastric Cancer, 2011
Szabó M, Kalmár K, Horváth ÖP: A duodenum bekötéses rekonstrukció szignifikánsan csökkenti a dumping szindróma kialakulását totális gastrectomia után, Magyar Sebészet, 2011
Vereczkei A, Aradi M, Schwartz A, Orsi G, Perlaki G, Németh L, Hanna S, Takács G, Szabó I, Bajnok L, Vereczkei A, Lénárd L, Dóczi T Janszky J, Komoly S, Karádi Z, Horváth ÖP:: Orális íz stimulációval kiváltott agyi tevékenység funkcionális MR vizsgálata elhízásban, Magyar Sebészet, 2011
Mohos E., Vándorfi Gy., Prager M., Rakk E., Miléder M., Fulcz Á., Szabados Gy., Szabó L., Vereczkei A., Nagy A.: Laparoscopos Roux Y gastric bypass műtéttel szerzett kezdeti hazai eredményeink a kóros adipositas és a 2-es típusú diabetes kezelésében, Diabetologia Hungarica, 2011
Szalay Cs, Aradi M, Schwarcz A, Orsi G, Németh L, Hanna S, Bajnok L, Vereczkei A, Lénárd A, Karádi Z:: Change of gustatory perception in obesity: an fMRI study, 7th FENS Amsterdam, Hollandia, 2010
Orbán L, Szabó M, Káposztás Zs, Kalmár K, Horváth ÖP:: Gastzrointestinalis hormonvizsgálatok patkányban totális gasztrektómia utáni különböző rekonstrukciók után, MST Kísérletes Kongresszus Budapest, 2011
OrbánL, Szabó M, Szitter I, Kalmár K, Németh J, Horváth ÖP:: Duodenum passzázs bekötés és Roux-Y rekonstrukció összehasonlítása a gasztrointesztinális hormonszint változás területében gasztrektomizált patkányokon, MST Kongresszus Szeges, 2012
Szabó M, Orbán L, Szitter I, Kalmár K, Németh J, Horváth ÖP:: Gasztrointesztinális hormonvizsgálatok gasztrektomizált betegeken, MST Kongresszus Szeged, 2012





 

Events of the project

 
2010-11-18 15:03:03
Résztvevők változása
2009-05-08 10:33:27
Résztvevők változása




Back »