Közgazdasági Szemle c. folyóirat támogatása  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
71682
típus PUB-I
Vezető kutató Sok Ödön
magyar cím Közgazdasági Szemle c. folyóirat támogatása
Angol cím Support of the periodical ''Közgazdasági Szemle''
magyar kulcsszavak Közgazdaságtan
angol kulcsszavak Economics
megadott besorolás
Közgazdaságtudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)100 %
Ortelius tudományág: Közgazdaságtan
zsűri Publikációs bizottság
Kutatóhely Közgazdasági Szemle Alapítvány
projekt kezdete 2008-01-01
projekt vége 2008-12-31
aktuális összeg (MFt) 1.194
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A Közgazdasági Szemle fontos helyet foglal el a hazai tudományos lapkiadásban. A Közgazdasági Szemle nemcsak az egyik legrégebbi, hanem az egyik legnagyobb hatású folyóirat is a társadalomtudományok területén. Lapunk ez idő szerint az egyetlen – a Magyar Tudományos Akadémia illetékes bizottságának minősítése szerinti – „A”, azaz legmagasabb kategóriájú hazai közgazdaságtudományi periodika. A hazai lapkiadási viszonyok mellett azonban kiadványunk – hasonlóan a többi tiszta tudománnyal foglalkozó folyóirathoz – képtelen az eladása révén befolyó bevételekből fenntartani magát. Archívumunkban ellenőrizni lehet, (www.kszemle.hu) hogy minden lapszámunkban megjelenik legalább egy olyan írás, amely az OTKA által támogatott kutatáson alapul. Ebből következően a folyóirat az OTKA tevékenységének egyik leghatásosabb közvetítője és terjesztője Magyarországon és részben – közvetlenül és közvetve – külföldön is. A Közgazdasági Szemle nemzetközi jelenlétének fontos fejleménye, hogy a Szemlét kiadó Alapítvány 2007. júniusában szerződést írt alá az EBSCO Publishing Ltd-vel. Ezután szerepeltetni fogja a lapot, az EBSCO adatbázisban, jelentősen növelve a lap presztízsét. A tanulmányok közzététele az OTKA-kutatások utolsó nélkülözhetetlen fázisa, hisz ez fontos értékelési szempontja is a kutatás minőségének, színvonalának. A lap ezért egyértelműen az OTKA-kutatások külső hálózatának, részének tekinthető, és – mint ilyen – közvetlenül szolgálja az OTKA céljait A lap finanszírozásának nehézsége és lapunk szoros kötődése az OTKA kutatásokhoz indokolják, hogy az OTKA erőforrásaiból támogassa a lap megjelentetését.
angol összefoglaló
The Közgazdasági Szemle is an important learned journal in Hungary. It is not just the oldest periodical in social sciences but also one of the most impressive. Our periodical is int he A category according to the Magyar Tudományos Akadémia’s comitte, this is the higest category in economical sciences. However in the inland conditions our journal is unable to support itself from the selling incomes.
In every section there is an article which is supported by OTKA. It’s verifable in our archive www.kszemle.hu. As a result our journal is the most effective tranmitter of the OTKA’s activity, not just in Hungary but also abroad. An important factor of the international presence of the Közgazdasági Szemle (Economic Review), that the management of the periodical has signed an agreement with EBSCO Publishing Ltd, in June 2007. Hereafter, EBSCO is going to include Közgazdasági Szemle (Economic Review) in its database, strengthening the prestige of that journal.
Our journal unambigously could be considerd as the part of the OTKA researches external network.
The financial problems and the close connection to OTKA’s researches explains the need to cover the journal by OTKA sources.
vissza »