A magyarországi cigánykutatások, 1890-2007  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
73399
típus K
Vezető kutató Dupcsik Csaba
magyar cím A magyarországi cigánykutatások, 1890-2007
Angol cím Researches on Hungarian Gipsy, 1890-2007
magyar kulcsszavak cigányság, romák
angol kulcsszavak Gipsy, Roma
megadott besorolás
Szociológia (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)70 %
Ortelius tudományág: Szociológia
Történettudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)20 %
Ortelius tudományág: Társadalomtudomány-történet
Néprajz (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)10 %
Ortelius tudományág: Néprajz
zsűri Társadalom
Kutatóhely MTA Szociológiai Kutatóintézet
projekt kezdete 2008-04-01
projekt vége 2009-04-30
aktuális összeg (MFt) 1.764
FTE (kutatóév egyenérték) 0.20
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A kutatás az 1890 és 2007 közötti magyarországi cigánykutatások kritikai összefoglalására és ismertetésére törekszik. Az ilyen kutatások fő terepe a korszak első felében elsősorban a néprajz volt, a korszak végén pedig mindenekelőtt a szociológia és az antropológia, de mindvégig szerepet kaptak nehezebben besorolható, időnként „ciganológiainak” vagy „romológiainak” nevezett megközelítések is; érdemes kitekinteni a történelem- és zenetudomány, a kriminalisztika, illetve a közgazdaságtan kutatásaira is. A kutatási beszámoló, a cigányokról szóló, tudományos igényű diskurzus ismertetésén keresztül, a megbízhatónak ítélhető ismeretek összefoglalásával egyúttal a magyarországi cigányok társadalomtörténetének összefoglalója is kíván lenni.
angol összefoglaló
The research endeavour to critical mapping and summarizing of the Hungarian Gipsy studies between 1890 and 2007. The main field of such researches has been in the first part of the period the ethnography meanwhile in the last part of it the sociology and the anthropology. There has been significant role of a discipline with more vague border namely „gipsylogy” or „romanology”. It is worthy to have a look at the researches of the history, the musicology, the criminology and the economics as well. The research report through the investigate of the scientific discourse about the Romas at the same time attempt to be a social history of the Hungarian Romas.

 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatásról beszámoló kötet az 1890 és 2008 közötti magyarországi cigánykutatások kritikai összefoglalására és ismertetésére törekszik. Az ilyen kutatások fő terepe a korszak első felében elsősorban a néprajz volt, a korszak végén pedig mindenekelőtt a szociológia és az antropológia, de mindvégig szerepet kaptak nehezebben besorolható, időnként „ciganológiainak” vagy „romológiainak” nevezett megközelítések is; érdemes kitekinteni a történelem- és zenetudomány, a kriminalisztika, illetve a közgazdaságtan kutatásaira is. A kutatási beszámoló, a cigányokról szóló, tudományos igényű diskurzus ismertetésén keresztül, a megbízhatónak ítélhető ismeretek összefoglalásával egyúttal a magyarországi cigányok társadalomtörténetének összefoglalója is kívánt lenni.
kutatási eredmények (angolul)
The research report volume has tried to be a critical mapping and summarizing of the Hungarian Roma studies between 1890 and 2008. The main field of such researches has been in the first part of the period the ethnography meanwhile in the last part of it the sociology and the anthropology. There has been significant role of a discipline with vaguer border namely „gipsylogy” or „romanology”. It is worthy to have a look at the researches of the history, the musicology, the criminology and the economics as well. The research report through the investigation of the scientific discourse about the Roma at the same time has attempted to be a social history of the Hungarian Roma.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=73399
döntés eredménye
igen

 

Közleményjegyzék

 
Dupcsik Csaba: A magyarországi cigányság története. Történelem a cigánykutatások tükrében, 1890-2008, Budapest, Osiris Kiadó, 2009
vissza »