Researches on Hungarian Gipsy, 1890-2007  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
73399
Type K
Principal investigator Dupcsik, Csaba
Title in Hungarian A magyarországi cigánykutatások, 1890-2007
Title in English Researches on Hungarian Gipsy, 1890-2007
Keywords in Hungarian cigányság, romák
Keywords in English Gipsy, Roma
Discipline
Sociology (Council of Humanities and Social Sciences)70 %
Ortelius classification: Sociology
History (Council of Humanities and Social Sciences)20 %
Ortelius classification: History of social sciences
Ethnography (Council of Humanities and Social Sciences)10 %
Ortelius classification: Ethnology
Panel Society
Department or equivalent MTA Szociológiai Kutatóintézet
Starting date 2008-04-01
Closing date 2009-04-30
Funding (in million HUF) 1.764
FTE (full time equivalent) 0.20
state closed project
Summary in Hungarian
A kutatás az 1890 és 2007 közötti magyarországi cigánykutatások kritikai összefoglalására és ismertetésére törekszik. Az ilyen kutatások fő terepe a korszak első felében elsősorban a néprajz volt, a korszak végén pedig mindenekelőtt a szociológia és az antropológia, de mindvégig szerepet kaptak nehezebben besorolható, időnként „ciganológiainak” vagy „romológiainak” nevezett megközelítések is; érdemes kitekinteni a történelem- és zenetudomány, a kriminalisztika, illetve a közgazdaságtan kutatásaira is. A kutatási beszámoló, a cigányokról szóló, tudományos igényű diskurzus ismertetésén keresztül, a megbízhatónak ítélhető ismeretek összefoglalásával egyúttal a magyarországi cigányok társadalomtörténetének összefoglalója is kíván lenni.
Summary
The research endeavour to critical mapping and summarizing of the Hungarian Gipsy studies between 1890 and 2007. The main field of such researches has been in the first part of the period the ethnography meanwhile in the last part of it the sociology and the anthropology. There has been significant role of a discipline with more vague border namely „gipsylogy” or „romanology”. It is worthy to have a look at the researches of the history, the musicology, the criminology and the economics as well. The research report through the investigate of the scientific discourse about the Romas at the same time attempt to be a social history of the Hungarian Romas.

 

Final report

 
Results in Hungarian
A kutatásról beszámoló kötet az 1890 és 2008 közötti magyarországi cigánykutatások kritikai összefoglalására és ismertetésére törekszik. Az ilyen kutatások fő terepe a korszak első felében elsősorban a néprajz volt, a korszak végén pedig mindenekelőtt a szociológia és az antropológia, de mindvégig szerepet kaptak nehezebben besorolható, időnként „ciganológiainak” vagy „romológiainak” nevezett megközelítések is; érdemes kitekinteni a történelem- és zenetudomány, a kriminalisztika, illetve a közgazdaságtan kutatásaira is. A kutatási beszámoló, a cigányokról szóló, tudományos igényű diskurzus ismertetésén keresztül, a megbízhatónak ítélhető ismeretek összefoglalásával egyúttal a magyarországi cigányok társadalomtörténetének összefoglalója is kívánt lenni.
Results in English
The research report volume has tried to be a critical mapping and summarizing of the Hungarian Roma studies between 1890 and 2008. The main field of such researches has been in the first part of the period the ethnography meanwhile in the last part of it the sociology and the anthropology. There has been significant role of a discipline with vaguer border namely „gipsylogy” or „romanology”. It is worthy to have a look at the researches of the history, the musicology, the criminology and the economics as well. The research report through the investigation of the scientific discourse about the Roma at the same time has attempted to be a social history of the Hungarian Roma.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=73399
Decision
Yes

 

List of publications

 
Dupcsik Csaba: A magyarországi cigányság története. Történelem a cigánykutatások tükrében, 1890-2008, Budapest, Osiris Kiadó, 2009
Back »