Az élelmezésbiztonság világgazdasági dimenziói  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
91096
típus K
Vezető kutató Kiss Judit
magyar cím Az élelmezésbiztonság világgazdasági dimenziói
Angol cím Food security in global context
magyar kulcsszavak élelmezésbiztonság, élelmiszer árak, a világ mezőgazdasága
angol kulcsszavak food security, food prices, world agriculture
megadott besorolás
Közgazdaságtudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)100 %
Ortelius tudományág: Nemzetközi közgazdaságtan
zsűri Gazdaság
Kutatóhely MTA Világgazdasági Kutatóintézet
résztvevők Tiba Zoltán
projekt kezdete 2010-04-01
projekt vége 2012-12-31
aktuális összeg (MFt) 1.141
FTE (kutatóév egyenérték) 0.78
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
Kutatásunk legfőbb célja annak vizsgálata, hogy:
- hogyan alakul a világ élelmezési helyzete mind globálisan, illetve a leginkább érintett régiókban/országokban,
- milyen tényezők alakítják az élelmiszerkereslet és – kínálat viszonyát; milyen tényezők növelik a (fizetőképes) keresletet és melyek szűkítik a kínálatot, illetve milyen lehetőségek vannak a termelés növelésére;
- mindezek eredőjeként mely országok, illetve régiók lesznek a legsérülékenyebbek az élelmezésbiztonság szempontjából,
- milyen lehetőségek adódnak a probléma kezelésére mind lokális, mind globális szinten,
- milyen az élelmezés helyzete Magyarországon, vajon az elégséges élelmiszertermelés elegendő az élelmezésbiztonság megvalósításához,
- milyen szerepet játszhat a világkereskedelem (s ezen belül is az agrárkereskedelem és a WTO Dohai Fordulója) és az élelmiszersegély az élelmezésbiztonság megteremtésében.
- milyen hatással lehet az élelmezésbiztonság kezelése, illetve megoldatlansága a világpiaci élelmiszerárak alakulására, vagyis a további árnövekedésre,
- hogy hathat az élelmezésbiztonság akuttá válása a mezőgazdaság szerepének átértékelődésére, s
- mindezekből milyen következtetések vonhatók le a magyar agrárpolitika számára.
angol összefoglaló
Summary

The main aim of our research is:
- to give an overview on the world food situation with special regard to the most affected countries/regions,
- to draw the overall balance between food supply and demand; to reveal the main factors of growing effective demand and limited supply; to investigate what possibilities are available for increasing agricultural and food output,
- to name the most vulnerable countries and/or regions (Africa, India, China) from the point of view of food security,
- to identify what possibilities are available for increasing food availability and food accessibility both at global and local levels,
- to present the Hungarian food situation and to answer the question whether sufficient food supply is a guarantee for ensuring food security,
- to introduce the role of world trade in agricultural goods and the WTO Doha Round in increasing food security,
- to examine whether food aid is a viable solution to food problem,
- to analyse the impact of unsolved food problem on world food prices and the possibility of any further food price rise,
- to reveal the changing role of agriculture in connection with the worsening world food situation, and
- to draw conclusions for the Hungarian agricultural policy.




vissza »